středa 17. června 2015

Dvě jezera

Během našeho přejezdu Pamiru jsme potkali dvě unikátní jezera. První z nich je Sarezske.
V roce 1911 došlo k sesuvu v kaňonu řeky Murgab. Na Pamiru to není nic neobvyklého, ale tento zaval vytvořil 300 m vysokou hráz, za kterou se vytvořilo jezero dlouhé 50 km. Je jen otázkou času, kdy se provali a obrovska zatopova vlna smete vše v udolich Bartang a Pjanž a bude se dále valit až do Afghánistánu. Sarezske jezero je nazýváno nejnebezpečnějším jezerem světa.
Ale zatím se v jeho okolí žije poklidně, po jeho hladině ve výšce 3239 m lze plout na lodi a rybařit.
Bohužel jsme jej nemohli navštívit. Jednak z časových důvodů, ale i tak je pro cizince velice obtížné sehnal povolení k návštěvě kvůli obávám z terorismu.
Další jezero je Karakul, na jehož břehu ve stejnojmenné vesnici jsme spali. Je to nejvýše položené meteoriticke jezero na světě, výška je 3923 m. Plochu ma 480 km, je obrovské, a hluboké 278 m.
Modrá hladina uprostřed vysokohorské pouště je pastva pro oči, ale to je tak všechno. V ledové vodě se koupat nedá a protože jezero je bezodtoke, hromadí se v něm soli z okolních hor. Voda není přímo slaná, ale neprijemne hořká a je téměř bez života,  jen malá endemicka rybka zde dokáže žít.

Žádné komentáře:

Okomentovat